Kérdések és válaszok

Mi az a Low-E fólia?

  • A Low-E megjelölés a “Low Emissivity” szó rövidítése ami magyarul alacsony emisszivítást jelent. A Low-E fóliák kevés sugárzott hőt nyelnek el és engednek át. Ezért a Low-E fóliák nagy részben visszasugározzák a hőt, így abban a térben tartják, ahol a hő keletkezett, mindemellett átengedve a látható fényt.

 

Mi az az Emisszivítás?

  • Az emisszivítás egy arányszám, amely megadja, hogy az azonos hőmérsékletű fekete testhez képest (amely minden sugárzást elnyel) azonos hullámhosszon mekkora egy objektum felületének kisugárzása. Egyszerűbben megfogalmazva, minél alacsonyabb egy üvegfelület emisszivítási mutatószáma, annál több energiát sugároz vissza a beltérbe és annál jobb a szigetelési teljesítménye.  A normál hő-, fényvédő fóliák esetén ez az érték 0,7 körül mozog ami azt jelenti, hogy 30% verődik vissza. A Low-E fóliáknál ez az érték 0,4-0,50 közötti, ami 50-60%-ot jelent.

 

Mi az UV sugárzás?

  • Az UV, ultraviola fényt jelent mely az egészségre káros sugárzás és a tárgyak fakulásában is jelentős szerepe van. A LLumar fóliák 1% alatti UV áteresztéssel rendelkezik. További információ az UV védelemmel kapcsolatban a www.uvfolia.hu oldalon érhető el.

 

Mi az “g” érték

  • A “g” érték a Teljes Energiaáteresztési Tényező. A napenergia azon része, amely ténylegesen átjut az üvegszerkezeten, tehát a közvetlen áteresztés és az elnyelt energia, beltér felé leadott mennyiségének összege. A “g” érték 0 és 1 közötti szám. Minél kisebb ez az érték, annál kevesebb hő tud áthatolni az üvegszerkezeten. A fólia iparban elsősorban a g érték reciprokát, vagyis a Teljes Energiavisszaverési Tényezőt szokás használni TSER (Total Solar Energy Rejection) megjelöléssel. Ez egy %-os érték és minél magasabb, annál hatékonyabb hővédelmet biztosít a fóliázott üvegszerkezet. FIGYELEM!! Sok esetben az IR, infravörös visszaverés is használatos bizonyos forgalmazók által. Az IR értéke a fóliaiparban nem használatos, mivel jelenleg nincs rá meghatározott mérési szabvány, így a különböző cégek által használt értékek nem összehasonlíthatók. Valamint az IR csak részben befolyásolja a felmelegedést, így kizárólag ezen érték figyelembevétele félrevezető lehet.

 

Mi az az “U” érték?

  • Az “U” érték, vagy korábban “k” érték a hőátbocsátási tényező. Ez megmutatja, hogy 1 m2 felületen, 1 Kelvin fok hőmérséklet különbözet hatására hány Watt energia áramlik át az ablakon. Minél kisebb az “U” érték annál jobb az üvegszerkezet hőszigetelése. A szimpla 4mm vastag üveg “U” értéke 5,8 W/m2K. Az “U” értéknek van európai és amerikai szabványa is, melyeknél az érték nem megegyező, így erre javasolt nagyon odafigyelni az összehasonlításkor, mert sok gyártó esetén ez nem kommunikált tény!!! Az amerikai értéket 5,678-as szorzóval kell figyelembe venni, hogy az európait kapjuk. A LLumar termékek is az EN 673 európai szabvány szerint kerülnek megállapításra. A fóliák teljesítmény adatai általában 3-4 mm-es üvegeken kerülnek bemérésre. Ezen az üvegen a Low-E fóliák 4,4 W/m2K értéket tudnak elérni. Tehát, ha egy fólia “U” értéke 1,0 körüli akkor az  vagy már egyébként is hatásosan hőszigetelő üvegen lett mérve (dupla 1,1 U értékű üveg) vagy az amerikai szabvány szerint mért érték, ami az EN szabvány szerint (amit Magyarországon használunk) 5,678-at jelent!

Copyright © 2023 Minden jog fenntartva!